Berapa lama susu ibu tahan (sekadar rujukan)
Berapa lama perahan susu ibu tahan yer?
Ada banyak situasinya. Kena faham betul2 supaya susu yang diperah akan kekal khasiat dan kualitinya.
Susu yang baru diperah:
tahan selama 4 jam dalam suhu bilik
Biasanya aku tak biar sampai 4 jam. Letak kat luar kejap, pastu terus masuk fridge.
Tahan sehingga 8 jam dalam bilik ber aircond
Walau bilik kerja aku sejuk gila, paling lama aku biar kat suhu bilik adalah 2 jam sebelum dipindah masuk ke fridge
tahan sehingga 12jam di dalam cooler box
Mesti kena support dgn icepack/brite ice yang banyak.
Susu yang dimasukkan dalam fridge
Tahan sehingga 4 hari di bahagian fridge bawah
Ketahanan 4 hari ni adalah pada bahagian paling dalam dan berdekatan ngan freezer.
Kalau letak pada bahagian tepi tahan 2 hari jer.
Aku biasa paling lama pun 2 hari jer dalam fridge.
Susu yang dibekukan
Peti ais 1 pintu : 2 minggu
Peti ais 2 pintu : 3 bulan'
Deep freezer/chest freezer : 6 bulan (sebenarnya lebih tapi WABA state just 6 months to maintain the nutrient)
Susu beku yang dicairkan
Mesti digunakan dalam tempoh 24 jam dari masa selepas cair
Susu yang dipanaskan
Mesti dihabiskan dalam tempoh 1 jam
Seandainya diberi fresh EBM dan masih ada baki susu, susu tersebut boleh disimpan semula ke dalam fridge untuk penyusuan berikutnya.
Susu yang telah dipanaskan tidak boleh dibekukan semula.
Elakkan untuk memanaskan susu berulang kali. Ini akan mengurangkan khasiat di dalamnya.
Bagaimana nak tahu susu itu masih elok atau tidak?
Biasakan diri untuk merasa susu yang baru diperah.
Dan adalah normal susu yang disimpan di dalam fridge atau tempat beku berbau tengit sekiranya diletak berhampiran bahan mentah seperti daging/ikan/ayam.
No comments:
Post a Comment